Choď na obsah Choď na menu
 


21. 10. 2018

Výroba

Pojem heligónka sa s týmto nástrojom viaže približne od rokov 1910-1920, pretože vtedy sa začali v Čechách do diatonických harmoník montovať heligónové basy. (dovtedy sa pojem ,,heligónka,, s harmonikou nepoužíval)

basy-hlasy-2.jpgbasy-hlasy.jpg

(pre vysoké rezonančné vlastnosti sú heligónové hlasy pripevnené nie iba voskom, ale niekedy aj šróbmi alebo inými telesami)

 

V Čechách pôsobili legendárni výrobcovia heligóniek, ako Hlaváčkovci, Rudolf Kalina, Kebrdle Josef, Karel Koblížek, Lubich Wilhelm, Stibitz Konstantin. Možno práve vďaka týmto výrobcom heligóniek (a mnoho ďalším, je ich totiž množstvo) sa heligónka dostala do povedomia obyčajného ľudu a taktiež sa začala vyvážať do Nemecka, Severnej Ameriky, Srbska, Bulharska atď... Heligónka sa dostala ku nám Slovákom prostredníctvom Čechov alebo Nemcov. Do Poľska sa dostala cez slovenských bačov, ktorí si dlhé chvíle pri pasení dobytka krátili hrou na heligónku. Na severe Slovenska slovenskí bačovia prišli do styku s poľskými a asi sa im heligónka hneď zapáčila. (komu sa nezapáči jej krásny hlas? :-) ) 

 

Na nešťastie pôvodný výrobcovia umreli a taktiež príchodom komunizmu sa firmy znárodnili. Takže...kto vlastne v dnešnej dobe vyrába heligónky? V dnešnej dobe je stále možnosť si z výrobcov tohto nástroja vyberať. K najznámejším asi patrí firma Delicia (ktorá vyrába heligónky Hlaváček, ale neviem, či to má niečo spoločné s pôvodnými Hlaváčkovcami), Emil a Roman Jelinek, Ladislav Duraj zo Žaškova, Alpen (tu však moje ucho postrehlo, že basy sú nejaké iné, asi nie tie české), Marek Žúbor (vyrába krásne vyrezávané heligónky), Dominik Jaraba z Detvy, Kobližek, Rudolf Stanček atď, atď, je ich naozaj veľké množstvo (Bohu vďaka).

 

drevo.jpgTu možno vidieť krásnu celodrevenú, 4-radovú heligónku od Mareka Žúbora

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tu je na obrázku atypická heligónka, ktorá má 3 rady, ale 16 basových gombíkov (obyčajne zodpovedajúcich 4-radovke).fffff.jpg