Choď na obsah Choď na menu
 


20. 10. 2018

Technická časť a ladenia

Ladenie

Pomerne veľkou nevýhodou (podľa môjho názoru) sú ladenia heligóniek. Ak máme 2-radovku, tak v nej máme 2 durové tóniny a 1 molovú a to je dosť oklieštený rozsah. Ak chcú hrať 2 heligonkári spolu (vlastne to platí pre všetky hudobné nástroje), tak musia hrať v rovnakej tónine. 2-radové heligónky majú 2 durové a 1 molovú tóninu. Najrozšírenejšie ladenie je C-F (takže má c-dur a f-dur). Avšak, či je to aj najvhodnejšie ladenie je na diskusiu, pretože ladeniu C-F prislúcha v mole D-mol a to je nie pre všetkých najvhodnejšia tónina. Najviac je to cítiť pri piesňach väčšieho rozsahu, napríklad zo známejších to je ,,Mám ja hrušku,,. Taktiež ženy majú iný hlas ako muži. Deti iný, ako dospelí. A samozrejme každý človek má iné spevácke schopnosti. Pre ľudí, ktorí majú hlas položený nižšie sa všeobecne odporúča ladenie B-Es (C-mol), ale toto ladenie nemá toľko heligonkárov, takže nie s každým si môže zahrať, avšak stále sa dá považovať za ladenie celkom rozšírené. Keby som si mal ja osobne zadovážiť heligónku, a chcel by som spievať, tak by to bolo ladenie A-D (samozrejme dá sa počarovať aj s inými ladeniami), pretože mu prislúcha H-mol a tam sa mi spieva lepšie ako D-mol. (popravde D-mol nevyspievam, ak tak, tak musím spievať iba 2. hlas) Avšak, keby som mal A-D, tak si zahrám s malým počtom heligonkárov, pretože v našom regióne to nie je rozšírené ladenie. Čiže ladenie je pomerne veľká nevýhoda heligónky.

 

Rady

 

jeden.jpg1-radové

Heligónky existujú 1-radové (v dnešnej dobre sa na nich už ani nehráva, ani sa už nevyrábajú, ale nevylučujem, že nejaký výrobca môže aj v dnešnej dobre vyrobiť 1-radovku.

 

 

 

 

dva.jpg2-radové

Týmto heligónkam som sa venoval pár riadkov vyššie. Ide vlastne o to, že ak máme c-F (F je dôležité, je to 2. tón v názve ladenia, od neho odvíjame molovú stupnicu), tak: F má 1 béčko, takže v mole prislúcha tónina s 1 béčkom, t.j. D-mol. Pri ladení a-D máme druhý ton v názve ladenia D (2 krížiky), takže v mole to bude mať H-mol (tiež 2 krížiky).

 

333333.jpg3-radové

3-radovky sú už po technickej stránke (tóniny, ale aj technika hrania) na vyššej úrovni. Ak máme 2-radovku C-F, tak ako 3-radovka to bude G-C-F. Molové stupnice sa teraz odvíjajú od 2. a 3. tónu v názve ladenia, takže G-C-F bude mať D-mol a A-mol a to je už na spievanie vhodnejšie. Samozrejme 3-radovka už nie je tou ,,našou klasickou 2-radovkou,, a to môže pre niekoho predstavovať veľa.

 

4444.jpg4-radové

4-radovky sú u nás skôr raritou, ale v Nemecku a Rakúsku sú to tradičné heligónky. (ale určite nám závidia, že dokážeme zahrať virtuózne skladby na ,,našej 2-radovke,,)

 

 

 

Existujú aj 5-radovky, ale to sú naozaj iba extra kúsky nejakých výrobcov.5.jpg