Choď na obsah Choď na menu
 


20. 10. 2018

Hra

 

helenko.jpgNie všetci hráči majú tú možnosť, že ich na heligónku môže naučiť otec, starý otec či kamarát. Mnoho hráčov na heligónku neovláda hudobnú teóriu. Rozloženie tónov na heligónke nie je zhodné so žiadnym hudobným nástrojom. Všetky tieto veci motivovali niektorých heligonkárov, ktorí hudobnú teóriu ovládajú, aby pomohli iným, ktorí sa chcú naučiť na tento krásny nástroj hrať. Keďže nie všetci hudobnú teóriu ovládajú, tak sa tóny na heligónke nemohli označovať písmenami alebo nemohli byť len tak zapísané v notovom zápise. 

 

Tento uvedený spôsob je kombináciou tzv. ,,griffschriftu,,. Často (aj v našom prípade) sa kombinuje griffschrift a riadny notový zápis. Griffschrift je vlastne značenie gombíka, spolu so značením ťahania mechu. Vlastne každý gombík má priradené číslo a podľa toho vieme, ktorý a kedy stlačiť. Značenie basového gombíka býva pomocou tónu, ktorý vydá (náš prípad) alebo môže mať tiež svoje očíslovanie.

 

Ľudové piesne na heligónku môžeme nájsť na stránke:

https://pesnicky.orava.sk/

Taktiež vhodné sú (a aj pomerne známe) publikácie Martina Čerňanského, ktoré sa dajú kúpiť aj cez internet. Výhodou jeho publikácií je to, že sa venuje aj správnemu prstokladu a to je pre samouka veľmi potrebná vec. Link na jeho stránku je TU.

 

 

Pre tých, ktorí chcú pochopiť rozloženie tónov prikladám obrázok.

gombiky_heligonka_c_f_l1.gif